Klaipėdos „Smeltės” progimnazija smeltesm@gmail.com Tel. (8-46) 345832

2018 lapkritis – prevencinis mėnuo – „MES PRIEŠ APKALBAS”

5-8 klasių mokiniai pripažino, kad yra apkalbinėjami, o apkalbos – tai viena iš patyčių formų. Psichologės- psichoterapeutės Elonos Ilgiuvienės nuomone, apkalbos – tai trečiąjį asmenį žeminančios kalbos, skleidžiamos jam už nugaros. Todėl 5-8 klasių seniūnai, auklėtojos, psichologė D.Klumbienė, socialinė pedagogė D.Grigienė sutiko, kad reikėtų organizuoti:
· 1-8 klasių mokytojų akciją „Mes stabdome apkalbas“. Mokytojai buvo paraginti patys kitų neapkalbinėti bei stabdyti apkalbinėtojus.
· 5-8 klasių seniūnų akciją „Mes stabdome apkalbas“, kurios tikslas buvo paskatinti seniūnus, išgirdus apkalbas, jas stabdyti, skatinti bendraklasius kurti saugią, pasitikėjimu grįstą bendravimo kultūrą.
· klasės valandėles „Apkalbos ir jų žala“ 5-8 klasių mokiniams. Klasių auklėtojos paaiškino mokiniams apie apkalbų žalą ir būdus, kaip jas stabdyti, kur kreiptis pagalbos.
· klasės valandėles „Apkalbos ir jų žala“ 1-4 klasių mokiniams. 5-8 klasių mokiniai vedė šias valandėles buvusių pradinių klasių mokytojų mokiniams. Džiaugiamės, kad šis sumanymas pavyko, galite tai matyti nuotraukose.
· kūrybines dirbtuves „Kuriame raktą su gydančiais žodžiais“ Tarptautinei tolerancijos dienos parodai (11.16 d.). Tikslas buvo paminėti Tarptautinę tolerancijos dieną, skatinant 1-8 klasių mokinius maloniai kalbėti su kitais bei sukuriant originalų popierinį raktą, ant kurio būtų užrašytas gydantis žodis ar žodžiai.
· tarptautinei tolerancijos dienai paminėti parodą „Raktai su gydančiais žodžiais“ mokyklos fojė. Visą mėnesį mokyklos bendruomenė galėjo džiaugtis mokinių sukurtais raktais, gydančiais žodžiais, žr. nuotraukas.
· savęs pažinimo užsiėmimus su psichologe bei socialine pedagoge „Kad bendrauti būtų gera“. Buvo aptarti 5-8 klasių mokinių-atstovų bendravimo sunkumai, koks turėtų būti geras draugas, kaip išvengti apkalbų, lavinti mokinių emocinio intelekto įgūdžius.
Tikimės, kad dabar visa progimnazijos bendruomenė žino, jog girdint apkalbas, anot lektoriaus, erudito Tomo Girdzijausko, reikia:
1 žingsnis. Reikia pabandyti švelniai keisti pokalbio temą;
2 žingsnis. Jei neveikė pirmas žingsnis, būtina jas stabdyti: “Gal nebešnekam apie tą Birutę, papasakok apie save.“ Leiskite apkalbėtojui suprasti, kad jums įdomesnis jis, o ne tie, apie kuriuos jis kalba, nes pasyvus piktų žodžių ir apkalbų klausymas – lygiai tokia pati klaida (etinis nusikaltimas) kaip aktyvios apkalbos ar negatyvūs žodžiai, nes klausymu mes pritariame negatyviai nuomonei ir laukiame tęsinio.
3 žingsnis. Na, o jeigu ir toliau žmogus jūsų negirdi…pasišalinkite tuoj pat, be jokių papildomų paaiškinimų (nes jau aiškiai pasakėte, kad nenorite klausyti jo temos). Jūsų sąžinė rami ir jūs privalote pasišalinti ne tik dėl savęs, bet ir dėl to žmogaus, nes toliau kalba gali baigtis rimtu konfliktu. Deja, pasišalinimas yra vienintelis teisingas sprendimas abiejų labui. Tai senas išmintingų, patyrusių žmonių patarimas.
Rimtai reaguokite į apkalbas, kai nukenčia jūsų garbė, materialiniai interesai. Kreipkitės į auklėtoją, socialinę pedagogę ar psichologę.

Parengė psichologė Dalia Klumbienė
 
 

Ką išmoksi, ant pečių nenešiosi. (Liaudies išmintis)