Klaipėdos „Smeltės” progimnazija smeltesm@gmail.com Tel. (8-46) 345832

Barmeno profesijos esmė – gebėjimas priimti žmones tokiais, kokie jie yra

Ką veikia barmenas – padavėjas? Kokių dalykų jis mokosi? Ar šiame darbe reikalingas kūrybiškumas? – visa tai bandėme išsiaiškinti kartu su Smeltės progimnazijos 8 b klase, jos auklėtoja Jovita Stragockiene ir karjeros specialiste Dana Lukauskiene išvykoje į Klaipėdos Turizmo mokyklą. Apsilankymo tikslas susipažinti aštuntos klasės moksleivius su Klaipėdos turizmo mokyklos mokymo baze bei siūlomomis profesijomis.

 

Kuria stebuklus

Klaipėdos Turizmo mokyklos Sektorinio praktinio mokymo centro vadovė Reda Saukantienė pravedė ekskursiją po sektorinį praktinio mokymo centrą, o barmeno specialybės mokytojo Mariaus Lubio vadovaujami Klaipėdos turizmo mokyklos pirmakursiai pristatė padavėjo ir barmeno profesiją. Čia supratome, kad profesionalūs barmenai kuria stebuklus: vos įliejus šlakelį sirupo, geltonas kokteilis gali virsti žaliu, o origami meno pagrindai paverčia paprastas stalo servetėles, nuostabia stalo puošmena. Mus pasitikę specialistai akcentavo, kad esminis barmeno - padavėjo profesijos principas  yra gebėjimas priimti žmones tokiais, kokie, jie yra.

 

Nieko nedaro iš akies

Profesionalūs barmenai nieko nedaro iš akies, plakant kokteilius, atidžiai matuojami gėrimų kiekiai, o aptarnauti žmones padeda psichologijos ir etiketo pagrindai.

 

https://www.youtube.com/watch?v=V_kVMQGV4aA&t=2s

 

Darbo metu yra galimos konfliktinės situacijos, jaudulys, gali sudužti indai, todėl reikalingi gebėjimai suvaldyti stresą, spręsti įvairias situacijas.

 

Ką žino barmenai-padavėjai?

 

Fizika, matematika, chemija, origami menas, artistiškumas, etiketas, kalbos kultūra, bendravimas bent viena užsienio kalba – tai toli gražu ne visi mokomieji dalykai, kuriuo turi įvaldyti profesionalus, aukščiausio lygio barmenas-padavėjas.

 

Degustavome kokteilius

 

Klaipėdos Turizmo mokyklos pirmakursiai noriai dalijosi su mumis savo žiniomis, mokė mus origami meno pagrindų, rodė, kaip lankstomos servetėlės, stalo papuošimui. Svečiuose mes degustavome būsimųjų barmenų suplaktus kokteilius, ekskursijos metu apžiūrėjome Klaipėdos Turizmo mokyklos sektorinę praktinio mokymo bazę. Domėjomės, pažinome, ragavome tam, kad būsimos profesijos pasirinkimas būtų teisingas. Gyvenime svarbu išbandyti viską, o gal kam nors pavyks pagauti tikrąjį savo pašaukimą?..

 

Daugiau informacijos apie barmeno-padavėjo profesiją čia

Klaipėdos Turizmo mokykla priima ir devintokus. Daugiau informacijos čia.

 

Karjeros konsultantės Danos Lukauskienės inf.

 
 

Ką išmoksi, ant pečių nenešiosi. (Liaudies išmintis)