Klaipėdos „Smeltės” progimnazija smeltesm@gmail.com Tel. (8-46) 345832

„Smeltės” progimnazijoje – profesorius Liudas Mažylis

Kiekvieno žmogaus kelias yra unikalus, dažnai, kad ir kruopščiausiai suplanuota karjera – nepasiteisina, o gyvenimas pažeria netikėtumų virtinę. Kovo 22 dieną „Smeltės” progimnazijoje lankėsi europarlamentaras Liudas Mažylis. Jis dalinosi savo asmeniniais pasiekimais, karjeros pasirinkimu, kuris būtų neįmanomas be pomėgių, išlavintos kolekcionieriaus akies.
Kaip tapti sėkmingu žmogumi ?
Nūdienos pasaulis nuolat kinta, tad neretai yra sunku pasakyti, kokios profesijos bus populiarios, kokias studijas rinktis, kad tapti sėkmingu žmogumi. Tad pažinti, suprasti, domėtis aplinka ir kitų žmonių sėkme yra būtina. Garbingas svečias džiaugėsi, pasirinkęs dėstytojo kelią, tačiau jo pomėgiai, kruopštumas ir nenumaldomas smalsumas, nuolatinis mokymasis, pažinimo siekis, skatino domėtis senaisiais dokumentais, kaupti senovinių atvirukų, parašų kolekciją, važinėtis po archyvus, o vieną gražią dieną, apsilankius Vokietijoje, Berlyno diplomatiniame archyve pervertus visą eilę storiausių dokumentų segtuvų, peržiūrėjus gausybę mikrofilmų, pavyko rasti ir Lietuvai labai reikšmingą dokumentą – Signataro Jurgio Šaulio ranka surašytą Nepriklausomybės Aktą.
Rinkosi chemijos studijas
Liudas Mažylis atviravo, jog vaikystėje domėjosi chemija, labai patikdavo ir išdaigas krėsti – ypač eksperimentuoti su sprogiomis cheminėmis medžiagomis, tad neatsitiktinai jo iniciatyvas ir potraukį sprogdinti, pastebėjo chemijos mokytoja. Kauno penktojoje vidurinėje mokykloje anuomet dirbusi chemijos mokytoja jį paskatino rinktis chemijos studijas, o vėliau jis tapo chemijos mokslų daktaru, Vytauto didžiojo universiteto profesoriumi. Šiandien Liudo Mažylio gyvenimas susijęs su darbu mūsų šaliai, atstovavimu Lietuvai Europarlamente. Europarlamentaro karjeros apsisprendimus įtakojo nenuspėjama gyvenimo įvykių virtinė, tai nebuvo tikslingai suplanuotas apsisprendimas.
Domisi valstybės ateitimi
Garbingas svečias akcentavo, Lietuvos Nepriklausomybės akte užkoduotas idėjas – laisvę, orų tautos būvį, nepriklausomybę, demokratiją. Anot jo, visa tai niekada niekur nebuvo dingę iš tautos savivokos. Jis džiaugėsi, kad „Smeltės” progimnazijos moksleiviai noriai užduoda jam klausimus, domisi valstybės ateitimi, europarlamentaro veikla. Jis skatino vertinti save, savo gyvenimą laisvoje, nepriklausomoje Lietuvoje, nuolat mokytis, tam, kad ateityje galėtų didinti mūsų šalies žinomumą Europoje ir pasaulyje.
 
 

Ką išmoksi, ant pečių nenešiosi. (Liaudies išmintis)