Klaipėdos „Smeltės” progimnazija smeltesm@gmail.com Tel. (8-46) 345832

Kelionė jausmų koordinatėmis

„Jei Dievas suteikė talentą, tu privalai juo dalintis su žmonėmis”, – sako Lietuvos dailininkų sąjungos narė, tapytoja Tatjana Simanaitienė, kurios paroda „Jausmų koordinatės” šiuo metu eksponuojama Klaipėdos miesto centre, vaizdingoje vietoje šalia Danės upės įsikūrusioje galerijoje „Lyceum”.

Unikali patirtis

Naujausius dailininkės darbus turėjo galimybę apžiūrėti ir Klaipėdos „Smeltės” progimnazijos 5a klasės mokiniai. Daugelis jų galerijoje apsilankė pirmą kartą, tad pažintis su tikra dailininke, kūrėja,  kelionė po jos pačios sukurtą spalvų, vizijų ir jausmų pasaulį buvo mažiesiems parodos lankytojams unikali patirtis. Tatjana Simanaitienė pasakojo paveikslų sukūrimo istorijas, atskleidė savo požiūrį į gyvenimą ir kūrybą, parodė vaikams tai, ko paprasta akimi be specialių žinių, meninio pasirengimo ir išlavinto žvilgsnio paveiksluose nepastebėtum.

Subtiliai tyli

Susidaro įspūdis jog Tatjanos kūriniai vedžioja žiūrovus uostamiesčio gatvelėmis, kuriose nuolatinis rūkas ar lietus, bet tai tik pirmas ir  labai paviršutinis žvilgsnis. Tik menininkės fantazijoje į ūkanotą uostamiestį galima patekti pro žuvies žiodmenis. Vieni  paveikslai subtiliai tyli, kiti skamba ankstyvo rytmečio, bundančios gamtos garsais, o didžiausios paslaptys atsiveria danguje.

Mėnulis – katino akis

Paveikslas „Mėnesiena” vaizduoja Klaipėdos senamiestį, nurimusį nakties tyloje, tačiau pažvelgus įdėmiau į mėnulį, supranti, jog tai besišypsančio katino akis. Kūrėjos paveiksluose plaukia debesų vėžlys, o žmonių sielas į anapusinį pasaulį  neša ant savo nugaros  mistinis ežys. Anot tapytojos, dailininko profesija visiškai nėra darbas, tai yra misija matyti pasaulį, būti jame, suprasti ryšius tarp šiapus ir anapus, skatinti žmones pažinti aplinką savaip. 

Atsisveikinimo dovana – autorinis atvirukas

„Smeltės”  progimnazijos penktokai noriai sprendė dailininkės galvosūkius, o atsisveikinant buvo apdovanoti  tapytojos autoriniu  atviruku. Mokinius į galeriją lydėjo 5 a klasės auklėtoja Asta Kontautienė ir karjeros specialistė Dana Lukauskienė
 
 

Ką išmoksi, ant pečių nenešiosi. (Liaudies išmintis)