Klaipėdos „Smeltės” progimnazija smeltesm@gmail.com Tel. (8-46) 345832

Karjeros ugdymas: lankomės ten, kur prasideda šeimos

Klaipėdos „Smeltės” progimnazijos mokiniai, minėdami tarptautinę šeimos dieną, gegužės 15 dieną lankėsi ten, kur prasideda šeima – Klaipėdos miesto santuokų rūmuose. Moksleivius maloniai priėmė Civilinės metrikacijos ir registracijos skyriaus vedėja Diana Paliūnaitė ir jos komanda.

Kaupiami archyvai

Šeima yra socialinė institucija, kuri apibūdina grupę žmonių, susijusių biologiniais, teisiniais arba emociniais ryšiais. Šeima gali būti sudaryta iš tėvų ir vaikų, senelių, o svarbiausia –  tai yra vieta, kurioje žmonės dalinasi meile, pareiga rūpintis vieni kitais, auklėti vaikus ir palaikyti emocinį bei materialinį bendradarbiavimą. Tad apsilankyti ten, kur prasideda šeimos tikrai įdomu. Šeima prasideda sudarant santuoką, joje auga vaikai ir  užklumpa neišvengiama šeimos gyvenimo dalis –  atsisveikinimas su artimaisiais, kurie palieka šį pasaulį. Gimimai, mirtys ir kiti gyvenimo pasikeitimai registruojami Civilinės metrikacijos ir registracijos skyriuje, išrašomi tam tikri dokumentai, teikiama statistinė informacija Gyventojų registro centrui, kaupiami, dokumentų archyvai. Daugelis čia dirbančių darbuotojų yra baigę socialinių mokslų studijas. Jų sukauptos žinios leidžia užtikrinti teikiamų paslaugų kokybę, atlikti administravimo darbus, organizuoti veiklą, tobulinti klientų aptarnavimą, ruošti informaciją lankytojams.

Praėjusio šimtmečio architektūra

1980 m. pastatyti santuokų rūmai anuomet Klaipėdoje buvo vienu iš ryškiausių to laikmečio visuomeninės architektūros pavyzdžių. Pastato kompozicija yra laužyto tūrio, tačiau pagrįsta simetrine pusiausvyra. Rūmų išorei būdingi išsikišantys kabantys tūriai, laipsniškas aukštingumo didėjimas. Pastatas nuo 11 metrų aukščio ties įėjimu palaipsniui aukštėja iki apeigų salės. Pastatą puošia tik pamariui būdingas elementas – vėtrungė. Rūmų išorinėje apdailoje vyrauja granitas, o viduje – marmuras. Interjere iškilmingą nuotaiką kuria gausi to meto taikomosios dailės kūrinių, originalių baldų ir šviestuvų kolekcija. Baldai, kuriuos suprojektavo pastato architektas R. Kraniauskas – pusiau kieti, griežto charakterio, suteikiančio patalpai oficialumo ir monumentalumo. Originaliai suprojektuotos ir pagamintos netgi durų rankenos, kuriuose vyro ir moters figūros  (skulptorius Justas Mickevičius). Pastatas papuoštas 1984 m. Gintautėlės Laimutės Baginskienės sukurta vitražine kompozicija, kuri vaizduoja dviejų žmonių sąjungą, jaunąją ir jaunąjį. Nors skirtingų autorių kūryba visumoje sudaro gan eklektišką darinį, tačiau tai yra vienas originaliausių to laikmečio interjerų, iliustruojančių šventinės aplinkos sampratą.

Įdomesnis vardas –  Dangus

 Mokinius svetingai pasitiko įstaigos vadovė Diana Paliūnaitė.  Su septintų, aštuntų klasių mokiniais maloniai bendravo ir čia dirbančios  specialistės. Teminės ekskursijos dalyviai įžengė į rūmus, kur patiriama tiek jaudulio: čia jauni žmonės ištaria lemtingąjį pažadą būti kartu visą gyvenimą ir džiaugsme, ir varge, jie tiki bendra laime, būna kupini gražiausių vilčių. Moksleiviai neišdrįso atsistoti ant kilimo ir išklausyti Klaipėdos mieste besituokiancias poras į šeimyninį gyvenimą palydinčio teksto, jis liko paslaptyje. Klaipėdos „Smeltės” progimnazijos mokiniai sužinojo, kad Santuokų rūmuose registruojami naujagimiai, suteikiami jiems vardai, atliekamos ir kitos paslaugos. Vienas įdomesnių vardų – Dangus.

 
 

Ką išmoksi, ant pečių nenešiosi. (Liaudies išmintis)