Klaipėdos „Smeltės” progimnazija smeltesm@gmail.com Tel. (8-46) 345832

Paramos rinkimo akcijoje ir Klaipėdos „Smeltės” progimnazijos mokiniai

Gausus „Smeltės” progimnazijos moksleivių būrys gegužės 24, 25 dienomis, kartu su karjeros specialiste Dana Lukauskiene jungėsi į savanorišką veiklą – Lietuvos Raudonojo kryžiaus paramos rinkimo akciją – kurios metu buvo renkami higienos reikmenys nepasiturintiems žmonėms.

 

Skyrė dvi dienas

 

Savanorystė vyko ne mokyklos erdvėje, o LIDL prekybos centre, Smiltelės gatvė 19.  Apie savanorystę, gerus darbus visuomenei ir jų reikšmę mūsų vidinio pasaulio, vertybinių nuostatų formavimuisi galima kalbėti teoriškai, bet tai toli gražu nebus tas pats, kaip išbandyti visa tai pačiam.  Ne veltui liaudies išmintis sako, geriau vieną kartą sudalyvauti, nei šimtą kartų apie tai išgirsti.  Savanorystė – įvairaus amžiaus žmonių, kurie laisva valia skiria savo laiką, žinias, patirtį ir energiją visuomenės naudai, atliekama veikla, už kurią nėra gaunamas piniginis atlygis. Savanoriška veikla gali būti nedidelė, pavyzdžiui, pagalba vienos dienos trukmės renginyje, arba didesnės apimties, kai tam skiriama keletas valandų savo laisvalaikio kas savaitę, ar net kasdien. O štai „Smeltės” progimnazijos moksleiviai neatlygintinai veiklai paskyrė net dvi dienas. Charizmatiškiausia paramos akcijos dalyvė 5с klasės mokinė Akvilė Zubė dalyvavo ne dėl socialinių valandų, o dėl kompanijos, dėl buvimo su savo klasės draugais ir smalsumo patirti gyvenime viską, kas įmanoma. Mokinė tikino, kad reikiamą kiekį socialinių valandų jau seniai susirinko ir gerokai viršijo, bet pagelbėti vargstantiems, jai įdomu.

 

Susipažino su gyvenimu

 

Moksleiviai rinkdami paramą stokojantiesiems, susipažino su gyvenimu, įgijo neįkainojamos patirties. Vieni drąsiai bendravo su nepažįstamais žmonėmis, dalijo jiems akcijos bukletus, kvietė aukoti nepasiturintiems žmonėms, kitiems tai padaryti buvo nelabai drąsu. Jie ilgai repetavo frazę, pakvietimą prisidėti prie gerumo iniciatyvos. Jaunieji paramos rinkėjai svarstė,  kodėl vieni žmonės paima akcijos bukletėlį, o kiti nusisuka. Dirbdami gerą darbą vaikai sutiko gausybę gerų žmonių, kurie noriai aukojo, pirko patiems akcijos dalyviams sultis, ledus ar mineralinį vandenį, tačiau buvo ir situacijų, kuomet nelaiminga močiutė tiesiai prie vaiko akių plėšė akcijos lankstinuką, ar garsiai šaukdama keikė mažas pensijas ir visus, kas drumsčia įprastą tvarką. „Mokytoja, kodėl ne visi žmonės yra geri?..”, – klausė pirmą kartą tokioje akcijoje dalyvaujanti penktokė. O atsakymas turbūt būtų, jog pasaulis yra įvairus, jame yra visko, žmonės būna geri, kai gerai jaučiasi yra pailsėję, o jeigu skauda, bloga, trūksta bendravimo – žmogus, kad ir suaugęs jis darosi piktas, niurgzlus.

 

Nei daug, nei mažai

Per dvi dienas surinkome nei daug, nei mažai – du prekybos centro vežimėlius higienos reikmenų, kurie iškeliavo į Lietuvos raudonojo kryžiaus logistikos centrą, tad kartu su Lietuvos
 
 

Ką išmoksi, ant pečių nenešiosi. (Liaudies išmintis)