Klaipėdos „Smeltės” progimnazija smeltesm@gmail.com Tel. (8-46) 345832

Edukacinė išvyka į Palangą „Neriam į mėlyną”

Birželio 6 dieną net šešių skirtingų Klaipėdos miesto mokyklų karjeros specialistai surengė SUP mokinių edukacinę išvyką į Palangą . Tai yra projektinė veikla, pagal 2021–2030 metų Tūkstantmečio mokyklų programą. Išvyka padėjo suburti puikią komandą tęstinėms veikloms, kurių vienas iš tikslų ir pagrindinių siekių – SUP turinčių mokinių profesinio orientavimo ir ugdymo karjerai veiklų programos parengimas ir įgyvendinimas.

 

Pozityvus nusiteikimas ir komandinis darbas

 

Karjera – įvairių socialiai reikšmingų žmogaus vaidmenų seka, susijusi su saviraiška ir individualiu profesiniu tobulėjimu. Tokia seka atspindi asmenybės gyvenimo viziją bei stilių. Tai yra visą gyvenimą trunkantis procesas, formuojantis žmogų, kaip asmenybę, leidžiantis pažinti save, savo stipriąsias ir silpnąsias puses. Todėl ugdyti esmines karjeros kompetencijas, profesinį veiklinimą visada yra lengviau komandoje. Prie projekto savo žiniomis, energija ir pozityviu nusiteikimu prisidėjo „Aitvaro“, „Žaliakalnio“ gimnazijų bei „Santarvės“, „Saulėtekio“ , Klaipėdos Liudviko Stulpino, Klaipėdos „Smeltės“ progimnazijų mokiniai ir mokytojai bei karjeros specialistai, išvyką organizavo „Smeltės“ progimnazijos karjeros specialistė Dana Lukauskienė. Su moksleiviais savo žiniomis, profesijų pasaulio pažinimu dalinosi Klaipėdos regiono karjeros planavimo skyriaus vyriausioji specialistė Jūratė Kažukauskienė, kuri suderino moksleivių vizitą į nuostabiame gamtos prieglobstyje, pušų apsuptyje įsikūrusią sanatoriją „Gradiali”, esančią visai šalia Baltijos jūros.

 

Supažindinti su viešbučio veikla

 

„Gradiali” sanatorijoje Palangoje mokiniai buvo supažindinti su viešbučio veikla, svečių priėmimo, aptarnavimo sfera, moderniu reabilitacijos centru, kur žmonės atvažiuoja pailsėti, atgauti jėgas. Vaikams patiko viešbučio erdvės, jie domėjosi karjeros galimybėmis, kaip sutinkami svečiai, poilsiautojai, kokius kambarius jie renkasi, kas yra aptarnavimo kultūra. Be apgyvendinimo ir sveikatinimo paslaugų sanatorijoje „Gradiali” veikia šiuolaikiškas restoranas, kuriame kvalifikuoti virtuvės meistrai stebina savo patiekalais. Sanatorija Gradiali siūlo didelį SPA paslaugų pasirinkimą: du baseinus, turkišką garo pirtį, erdvias sūkurines vonias, įvairius kūno masažus, burbulines žolelių vonias ir daug kitų procedūrų, o labiausiai didžiuojasi iš 570 metrų gylio gręžinio išgaunamu Žvorūnės mineraliniu vandeniu. Šis vanduo sanatorijoje naudojamas svečiams atsigerti ir poilsio ir reabilitacinėms procedūroms atlikti (inhaliacijoms, vonioms, povandeniniam masažui ir baseinams). Be abejo, kai kurie vaikai judresni, jie ne visai suprato šio vizito reikšmę, tačiau sukauptos žinios, pasikeitus gyvenimo aplinkybėms atsigamina, kiekviena išvyka suteikia neįkainojamos patirties.

 

Palangos turguje

 

Prekybininko profesiją vaikai galėjo pažinti Palangos Turguje, kuriame svečius iš Klaipėdos maloniai sutiko Palangos turgaus direktorė Inga Galdikienė, kurios siekis ir vizija, kad turgus taptų patrauklia prekybai, verslui ir edukacijų erdve.  Ji siekia į turgelį pritraukti amatininkus, ūkininkus, kurie čia prekiautų savo rankų gamybos ar natūraliais ūkyje užaugintais produktais. I. Galdikienė pažįsta kiekvieną prekybininką, todėl charizmatiškai vadovei, pravesti ekskursiją moksleiviams buvo labai paprasta. O čia ir svarainiai, ir medus, ir sūriai, nuostabi žuvis, duonos gaminiai, vaistingųjų žolelių arbatos. Versli moteris pasakojo, kad turguje nėra ribų, prekiauti savo rankų darbo gaminiais gali ir senas, ir jaunas. Tai yra puiki vieta ir jaunimui padirbėti  per vasarą.

 

Cianotipija panardino į mėlyną

 

Neretai žmonės, kurie turi talentą, plėtoja savo idėjas, pomėgius, tampa sėkmingais verslininkais. O, kad pomėgį paversti verslu, reikia paieškoti, išbandyti įvairiausių technikų, lavinti savo kūrybiškumą, kuris šiandien, sparčiais tempais kintančiame pasaulyje yra būtinas kiekvienam. Jono Šliūpo muziejuje edukacinės išvykos dalyviai išbandė vieną ankstyviausių fotografijos procesų – cianotipiją. Cianotipija – fotografinių atvaizdų gamybos saulėje ar ultravioletiniuose spinduliuose procesas, atrastas 1842 metais. Sodrių mėlynos spalvos vienspalvių spaudinių gamyba vis dar įkvepia menininkus, o vaikams tampa pirmuoju bandymu prisiliesti prie paslaptingo fotografijos, kūrybos, meno  pasaulio.  Vaikai noriai rinko kūrybinėms dirbtuvėms reikalingus augaliukus, plunksnas, kai kurie buvo atsivežę smėlio, virvelių ar kitų daiktų kompozicijai. Buvo kuriamos augalų ir kitų smulkių daiktų kompozicijos, dėliojama, eksperimentuojama, talpinama po stiklu, o vėliau pasitelkus saulės galią viskas sužaliavo, pakeitė spalvą. Išmaudžius kūrinius vandenyje, jie tapo mėlyni. Kiekvienas darbelis savitas, unikalus.

 

Ilgas kelias

 

Karjera gali būti ilgas ir įdomus kelias, kai žmogus siekia savo profesinių tikslų. Karjeros samprata gali skirtis priklausomai nuo žmogaus poreikių, vertybių ir gyvenimo etapo. Tai yra dinamiškas procesas, kuris kinta kartu su pasikeitusiomis gyvenimo sąlygomis, žmogaus poreikiais ir asmeninėmis ambicijomis. Šiuolaikinėje prasme karjera dažnai apima ne tik vertinimą pagal darbo patirtį ir pareigas, bet ir žmogaus asmeninį tobulėjimą bei saviraišką savo kasdienėje veikloje, tad kiekviena išvyka, kiekviena patirtis yra labai naudinga.

 

 

 

 
 

Ką išmoksi, ant pečių nenešiosi. (Liaudies išmintis)